Har vi fri vilja som kristen?

Har vi fri vilja som kristen? Det kan man både svara ja och nej på. Ja, för att Gud har gett oss en fri vilja hur vi ska leva och vara. Nej, för Gud vill att vi går hans väg och följa hans förordningar, lagar och bud. 
 
Hur ofta har vi inte hört samhället säga " gör vad du vill" och "var den du vill vara". Men vill Gud verkligen att vi ska göra vad vi vill och vara den vi vill vara? Det kan bero på hur vi vill vara. Är vi frälsta vill vi följa Gud och då vill vi vara som honom och vill ha hans värderingar. Och då måste vi läsa och studera bibeln noga varje dag så att vi vet vad som är Guds vilja och så att vi inte följer världens värderingar och att vi inte bir vilseledda. Sen kan det vara så att vi inte vill släppa taget om allting inom oss, vår egen vilja. Vår själviskhet. Vår synd. Det är där "jaget" styr oss. Bara "jag får som jag vill, bara "jag" får mina rättigheter, "jag vill vara den jag är och så vidare. Det är inget Gud tycker om. 
 
 
Men vi som kristna har en Gud som vill att vi går hans väg. Inte vår egen väg. Han har en plan med oss alla. Både hur vi ska vara och vad vi ska göra. Det är inte vår egen vilja som Gud vill att vi ska gå efter utan hans perfekta väg. Han vet bäst om oss, och vad som finns i oss. Vår själviskhet. Men han har även gett oss en fri vilja hur vi ska leva, på gott och ont. Men den som inte följer Gud och ger avkall på hans bud och lagar, går det inte väl. Det leder till den onda sidan. Men det finns en väg till omvändelse och förlåtelse för våra synder och för att vi inte gått hans väg. Har inte sagt att det är lätt att släppa taget om sig själv och omvända sig till Gud och hans vilja. Att sluta upp med synden och låta Gud ta hand om en, han som vet allting om oss. Men det är värt det. 
Kan man vara kristen och vilja ha kvar vissa delar av sitt "jag", sin vilja kvar? Ja, om man inte är helt överlåten till Gud. Man går helt enkelt efter sitt "kött". Men vi som kristna ska inte leva efter vårt kött, utan underställa oss Gud. Och det kostar mycket i oss själva. Helst om det är något vi vill ha kvar inom oss och vår vilja. Kan tilläggas att Gud kan inte ändra om oss om vi inte själva vill bli förändrade, om det är något vi vill ha kvar. Vi måste verkligen ångra oss att vi inte gått hans väg och inte alltid vill få bort den synd vi begår. 
 
 
För visst ska vi inte följa vad samhället står för och tycker vad som är rätt. Gud ger oss sin vilja när vi ödmjukar oss inför honom och ändrar om vägen. När vi läser Guds ord regelbundet och ber honom om förlåtelse och han visar vägen ut ur synden. Guds ord är en färskvara som ska användas varje dag. 
 
Fråga:
Hur vet du att det är Gud som bestämmer över ditt liv och att det inte är din vilja som bestämmer hur du ska vara och göra? Finns det något som Gud inte får ändra om dig på?
 
 
Bön
Jesus, jag vill gå din väg och jag vet att du vet och känner mig mycket mer än vad jag känner mig själv. Du ser vad jag vill ha kvar och inte vill ge till dig, men jag ber att du, min Herre, ska bestämma över mig, så du får göra precis vad du vill med mig, ta allt vad som är fel inom mig och förlåt mig att jag inte vill ge allting till dig. Jag vill ändra om vägen men visa mig vad som är "mitt eget" i mitt liv, så att jag följer dig istället för att gå min egen väg. Visa mig vad som är fel i mitt liv så att jag kan ändra om vägen till dig i stället. I Jesu namn. Amen.
 
 
Luk 17:33 Den som försöker bevara sitt liv skall mista det, men den som mister det skall rädda det. 
 

vadsagerbibeln.blogg.se

Vad säger bibeln om ...

RSS 2.0